Zbliżamy się do końca Gonzalesa
Pozwolę sobie na małe podsumowanie tego eventu. Będzie to długi post i uwaga mogą się powtarzać niektóre fragmenty z oświadczeniami na forum, które pojawiały się w trakcie rozgrywki.
Na początku kiedy postanowiliśmy przygotować Gonzalesa postawiłem sobie dwa główne pytania:
1. W jakim gramy formacie?
Nauczony doświadczeniem z mojego pierwszego Gonzalesa nie zakładałem od razu jaki będzie format ze względu na ilość zgłoszonych drużyn. Jednak po zgłoszeniu się 11+utworzony mix miałem dylemat jak grać i tutaj padł wybór na 6 fazowy system szwajcarski. Brałem pod uwagę zagranie ligi każdy z każdym, jednak odrzuciłem to ze względu na długość fazy oraz wykorzystałem obserwacje z poprzedniego Gonzalesa kiedy pod koniec rozgrywek niektóre drużyny już się nie przykładały do gry. Podział na Grupy tez był bramy jednak wygrało, aby zagrać nowy format ze szwajcarski, którego nie było. Osobiście uważam ze faza grupowa rozegrana została bardzo dobrze, jednak nie ustrzegłem się błędu w dobieraniu drużyn i konieczne było losowanie. Niestety nie udało się uniknąć powtórek. Cieszy mnie fakt, że, praktycznie każda drużyna miała bilans 3:3 i bez większych problemów udało się dograć to do końca i wyłonić top8.
2. Jakie sety?
Rozważałem klasyki, powrót do starych setów, aby przypomnieć sobie bitwy fortowe na setach ze stałymi umiejkami. Poziomy wybrałem 250 lvl z nowymi setami. Tutaj mówiąc delikatnie, po rozmyślaniach dałem za wysoki lvl, mogłem zastosować mechanizm tygodniowy jak na IFBC jednak z racji pory rozgrywania eventu uważam ze 250 poziom był najlepsza opcja. Przyjęte założenia i obliczenia nie do końca się sprawdziły - tu jak napisałem biorę to na klatę.
Wydarzenia, które powstały podczas eventu i miały wpływ na dalszą rozgrywkę
Pierwsza runda i flaga zgodna z regulaminem
Zapis regulaminu na moment tworzenia był taki, że flagowania będzie zaliczone od 30 rundy. Kilka osób do mnie pisało i był ten zapis potwierdzany. Jednak nie zauważyłem drobnej literówki w tym zapisie, który stworzył sprzeczny zapis tego fragmentu, który nie pasował do reszty.
Zbyt wczesna Flaga
Tutaj było dla mnie mega zaskoczenie i po cichu liczyłem ze to się nie wydarzy i niestety się wydarzyło co według wielu graczy było akcja fazy grupowej
Dodałem zapis przyznający 1 pkt dla przeciwnej drużyny.
Pod koniec fazy grupowej i przed pucharowa przyznam cała sytuacja postawiła chyba przed najcięższym wyzwaniem w mojej dotychczasowe karierze organizatora Gonzalesów. Brałem po uwagę następujące rozwiązania
Przyznanie większej ilości w podniesieniu DMG na ataku - wybrałem początkową tą opcję, jednak dodając mrocznego zwiększyłem wartości na obronie. W dalszej kolejności najwięcej rozważany był pomysł 6 ataku vs 5 obrona, jednak byłaby to promocja niektórych drużyn z większą liczbą zawadiaków oraz jednak porzuciłem ten pomysł ze względu, że klasy postaci zostały wybrane do formatu 5 vs 5, a serwer nie dopuszcza zmiany klasy postaci, przewidywałem dać każdej drużynie jeden Token na zmianę klasy postaci dla dowolnego gracza
Drugi rozważany był mocno pomysł zmiana formatu po ćwierćfinałach
Dogranie ćwierćfinałów na dotychczasowych zasadach i zmiana polegająca na tym, że drużyny, które awansowały będą grały w formacie każdy z każdym, atak i obronę i wygrywa drużyna, która zdobędzie najwięcej punktów, ale w przypadku remisu punktowego będą liczone zabici przeciwnicy, aby trochę tym poruszyć chęć agresywniejszego grania
Na samym końcu podziękowania
Dziękuje na pierwszym miejscu Wam - że zdecydowaliście się poświecić swój czas na tego Gonzalesa. Wiem, że nie wszystko zagrało, za co Was przepraszam i obiecuje poprawę
Dziękuje
@Patelkowa @zartas @AndiSZ za wsparcie w organizacji Eventu
Teraz zadajecie sobie pytanie - co dalej?
Czas pokaże
Trzymacie się ciepło.
Wasz The-West Team