trwa Konkurs urodzinowy dziennika

Dyskusja w 'Konkursowe Tipi' rozpoczęta przez użytkownika Lenka222, 7. Lut 2018.

Poleć tę stronę

  1. Lenka222

    Lenka222 Zespół The West

    Dołączył:
    28. Sty 2009
    Wiadomości:
    591
    Docenione treści:
    89
    Impreza urodzinowa już za klika godzin, a ja nie mam pomysłu na ciasto! Pomóż mi znaleźć najlepszy. Pamiętaj, że to urodziny Dziennika The West więc koniecznie muszę umieścić na cieście odpowiedni motyw.

    Regulamin konkursu:
    1.
    Konkurs polega na podaniu przepisu na ciasto lub ciasteczka z motywem Dzikiego Zachodu/gry The West.
    2. Na forum gry w jako komentarz należy umieścić przepis. Mile widziane są zdjęcia przysmaków, jeśli zaczerpinięte są z Internetu konieczne jest podanie ich źródła(link do orginalnego zdjęcia).
    3. Każdy użytkownik forum może wziąć udział w konkursie, nie trzeba się zapisywać.
    4. Każdy uczestnik może zamieścić jeden komentarz konkursowy.
    5. Komentarz konkursowy należy podpisać swoim nickiem, na który chcecie otrzymać nagrodę.
    6. Zabawa trwa od 07.02.2017 do 14.02.2017 (23:59). Komentarze konkursowe muszą być zamieszczone w tym czasie.
    7.
    Członkowie TWT nie mogą brać udziału w zabawie.
    8. W każdej kategorii przewidziane są nagrody:
    I miejsce 500 oup +niespodzianka
    II miejsce 250 oup +niespodzianka
    III miejsce 100 oup +niespodzianka
    Dla każdego uczestnika konkursu przewidziano niespodziankę.

    9. Treść przepisów konkursowych nie może łamać zasad gry.
    10. Organizatorem konkursu jest The West Team. Wszystkie błędy prosimy zgłaszać poprzez wiadomość prywatną na forum gry do Lenka222
    11.
    Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do zmiany niniejszego regulaminu w każdym momencie, bez wcześniejszych uprzedzeń.
    12. Biorąc udział w konkursie akceptujesz jego zasady.
     
  2. boski60011

    boski60011

    Dołączył:
    6. Paź 2008
    Wiadomości:
    197
    Docenione treści:
    11
    Proponuje to :))
     

    Załączone pliki:

  3. boski60011

    boski60011

    Dołączył:
    6. Paź 2008
    Wiadomości:
    197
    Docenione treści:
    11
  4. Ligont

    Ligont Blada Twarz

    Dołączył:
    2. Lut 2018
    Wiadomości:
    2
    Docenione treści:
    4
    Z racji iż jest to znamienita i doniosła uroczystość proponuję ciasto deserowe na specjalne okazje czyli tort, na którym z łatwością umieścimy odpowiedni motyw.

    Przepis:

    BISZKOPT
    • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    • Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, na gęstą i błyszczącą, idealnie sztywną pianę.
    • Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przesiać do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
    • Do żółtek dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszać. Następnie połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów.Następnie do masy przesiać 1/3 mieszanki mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką.
    • Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w środkowej części piekarnika i piec przez ok. 35 minut. Wyjąć i ostudzić.
    KREM CZEKOLADOWY
    • Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z brązowym cukrem i wanilią, prawie do zagotowania. Gorącą śmietankę przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Całkowicie ostudzić i odczekać ok. 2 - 3 godziny aż krem zacznie tężeć.
    NASĄCZENIE I DEKORACJA
    • Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze i skropić go 1/3 ilości nasączenia (soku i herbaty). Wyłożyć 1/3 gęstniejącego kremu, położyć środkowy biszkopt, nasączyć go i znów wyłożyć 1/3 kremu. Położyć górny blat biszkoptu, nasączyć go i gdy sok zostanie wchłonięty w biszkopt posmarować (wierzch i boki) resztą kremu.
    • Wstawić do lodówki na minimum ok. 3 godziny. Gdy krem trochę zastygnie, udekorować boki posypką, na wierzchu umieścić odpowiedni motyw.
    ODPOWIEDNI MOTYW
    • Odpowiedni motyw nanosimy z lukru czyli roztopionego cukru pudru.
    Wygląd ciasta po upieczeniu i udekorowaniu.


    PS. Reflink żebyście nie musieli przepisywać.


    Pozdrawiam
    Ligont, Luizjana
     
    MatekxDDD i Lenka222 lubią to.
  5. boski60011

    boski60011

    Dołączył:
    6. Paź 2008
    Wiadomości:
    197
    Docenione treści:
    11
  6. Grafcia

    Grafcia Blada Twarz

    Dołączył:
    9. Lut 2018
    Wiadomości:
    1
    Docenione treści:
    1
    tort:
    biszkopt przelozony pożeczkowym kwasnym dżemem i masa z maskarpone bialej czekolady i bialym winem
    polewa tort zrobiona z gorzkiej czekolady z sklarowanym czerwonym winem odrobiną chilli i pomarańczą z piaskowym barwnikiem a na torcie z masy cukrowej zrobiony salon kaktus i reworwery :)
     
    Lenka222 lubi to.
  7. shaqer

    shaqer Blada Twarz

    Dołączył:
    9. Lis 2017
    Wiadomości:
    11
    Docenione treści:
    12
    Ciasto apacza
    Jak wiadomo życie na prerii nie jest lekkie. Upał, susza oraz dzikie węże nie pomagają w życiu. Dlatego na tą specjalną okazję przygotujemy ciasto, które pozwoli na chwile oderwać sie od tej szarej rzeczywistości.

    Potrzebujemy do ciasta:
    butelka mleka
    2x jajo węża(najlepiej kobry)
    mąka, kilka szklanek
    cukier, 1/5 tego co mąki
    olej 1/20 tego co mąki
    rum 100ml

    Potrzebujemy do masy:
    śmietana 150ml
    czekolada
    cynamon
    whisky 100ml

    Potrzebujemy do posypki:
    starta czekolada(najlepiej biała)
    trochę biszkoptów pokruszonych

    Potrzebujemy do znieczulenia osoby przygotowujacej ciasto:
    100ml czystej
    Piwo, min 5.2%
    Jakies wino mile widziane

    Przygotowanie: Najpierw nalezy rozpocząc od nawodnienia się. Gdy nie mamy dosć przechodzimy do robienia ciasta. Wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy, do otrzymania jednolitej masy.
    Kolejnym krokiem jest zrobienie masy do ciasta. Podczas gdy robimy masę ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 20 minut (blacha prostokątna, tak około 30x45 cm). Gdy zrobimy mase ciasto jest upieczone. Ciasto kroimy na 3 równe częsci(przekrajamy je po grubości). Robimy tzw. przekładańca, którego na koniec dekorujemy posypką.
    WAŻNE, aby posypka nie spadła, nalezy sypać ją na masę, nie ciasto.

    Po zjedzeniu blachy ciasta gwarantuję ugaszenie pragnienia, stan błogosci oraz rozkosz płynącą ze smaku ciasta (no i rumu z whisky ;P).
     
    Bulwersator i Lenka222 lubią to.
  8. shaqer

    shaqer Blada Twarz

    Dołączył:
    9. Lis 2017
    Wiadomości:
    11
    Docenione treści:
    12
    Shaqer, luizjana
     
  9. MatekxDDD

    MatekxDDD Blada Twarz

    Dołączył:
    27. Wrz 2016
    Wiadomości:
    14
    Docenione treści:
    12
    "The westowe ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy"

    Składniki
    • 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką
    • 6 surowych jajek
    • 200 g orzechów
    • 200 g cukru
    • 200 g mąki
    • Butelka mleka
    • Dżem
    • Jagody, borówki

    Graficzne przedstawienie produktów:
    [​IMG]

    Przygotowanie
    Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Musimy je ugotować – możemy to zrobić w wodzie (gotują się ok. 1 – 1,5 godziny) lub znacznie szybciej – w mikrofalówce (nakłuwamy skórkę widelcem, przekładamy pomarańcze do zamykanego pojemnika i podgrzewamy na średniej lub wysokiej mocy przez 6-10 minut). Ugotowane pomarańcze są miękkie (można sprawdzić to wbijając nóż lub widelec – powinien wchodzić gładko). Pomarańcze lekko studzimy, kroimy na mniejsze części, wyjmujemy ewentualne pestki i blendujemy na gładkie puree (blendujemy całe – wraz ze skórką). W dużej misce ubijamy jajka z mlekiem powoli dosypując cukier. Ubijamy na wysokich obrotach, aż będą puszyste. Dodajemy stopniowo mąkę i rozłupane, posiekane orzechy (część zostawiamy na posypkę) ciągle miksując – tym razem na małych obrotach. Na końcu wmiksowujemy puree z pomarańczy. Przelewamy masę do tortownicy o śr. 21-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy resztą orzechów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut w 190°C (175°C z termoobiegiem). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy samo, z dżemem lub owocami.

    Smacznego!
    MatekxDDD, Luizjana
     
    Lenka222 lubi to.
  10. Kamińskie Wzgórza

    Kamińskie Wzgórza Blada Twarz

    Dołączył:
    7. Maj 2017
    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    7
    Ciasto Czekoladowe Walentynkowego Ducha Świąt The Westa




    SKŁADNIKI
    • 120 g masła
    • 200 g czekolady deserowej (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
    • 1/2 szklanki mleka
    • 80 ml likieru* (np. Baileys, Kahlua, Advocaat, czekoladowy, orzechowy)
    • 3 jajka
    • 225 g (1 szklanka) drobnego cukru
    • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    POLEWA I DEKORACJA

    • 100 g białej czekolady
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • czerwone róże( znajdziecie je w pracy wędrowny handlarz lub występ z Bufallo Billem)


    PRZYGOTOWANIE

    • Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Dno tortownicy w kształcie serca lub zwykłej okrągłej o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
    • W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko, likier i wymieszać na gładką masę.
    • W misce ubić jajka z cukrem (ok. 5 minut) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
    • Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
    • Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka (najlepiej sprawdzać co 2 - 3 minuty po 30 minutach pieczenia).
    • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
    • Polać polewą: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić, następnie stopniowo po łyżeczce dodawać jogurt cały czas mieszając. Rozsmarować po cieście. Gdy polewa trochę zastygnie udekorować ciasto płatkami róży.




    Wskazówki
    • Większość produktó do ciasta znajdziemy w grze the west, wystarczy wpisać nazwę produktu w pole wyszukiwanian w minimapie i wyskoczy praca gdzie znajdziemy dany składnik.

    Wygląd

    Poniżej zamieszczam link do zamierzanego efektu wyglądu ciasta. Smacze czy nie to już kwestia gustu, ale ja serdecznie polecam.http://wrzuc.se/i/5a86af968cb9b. Kamińskie Wzgórza Luizjana


    P.s proszę o usunięcie powyższego wpisu gdyż rozjechał mi się mocno tekst.