Sytuacja na świecie Yellowstone

• Rozpoczynający wątek Rozpoczynający wątek Wyslannica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jet parę zagadnień w tej grze nad którymi można sobie popisać
co może się stać w przypadku wyzywania tylko małych bitew o fort ciekawe zo z tego wyjdzie konsekwencją może być odcięcie części populacji od expa spadek zainteresowania i tak małego grą i spadek populacji na serwerze pokazuje to też obecnie wady obecnego balansu w grze bo bez bitew fortowych nie poexpisz a alternatywy nie stworzono można pracki robić ale w nowych czasach pracki free to pley są mało efektywne w tym chyba jedynym przypadku można się cieszyć że jest się poszukiwaczem przygód a co do reszty to cuż na fortach czy w pojedynkach jedyną szansę dostrzegam w szczęściu i zbieraniu gotówki bo pepek potrzebuje sprzętu bo bez sprzętu reszta klas postaci bije go na głowę w forcie pasywka bazuje w dużym stopniu na szczęściu i w obliczu nowych narzędzi setów nielegalnego przepływu gotówki i rosnącej populacji bobów i zawiadaków biją ich na głowę mało osób chce się klikać pracki i przywiązywać dużą uwagę do handlu w obecnych czasach a tu jedynie pepek ma pole do popisów miał bo nowe narzędzia w dużym stopniu przyczyniają się do wymierania tej klasy postaci. Zdechlak

Jet parę zagadnień w tej grze nad którymi można sobie popisać
co może się stać w przypadku wyzywania tylko małych bitew o fort ciekawe zo z tego wyjdzie konsekwencją może być odcięcie części populacji od expa spadek zainteresowania i tak małego grą i spadek populacji na serwerze pokazuje to też obecnie wady obecnego balansu w grze bo bez bitew fortowych nie poexpisz a alternatywy nie stworzono można pracki robić ale w nowych czasach pracki free to pley są mało efektywne w tym chyba jedynym przypadku można się cieszyć że jest się poszukiwaczem przygód a co do reszty to cuż na fortach czy w pojedynkach jedyną szansę dostrzegam w szczęściu i zbieraniu gotówki bo pepek potrzebuje sprzętu bo bez sprzętu reszta klas postaci bije go na głowę w forcie pasywka bazuje w dużym stopniu na szczęściu i w obliczu nowych narzędzi setów nielegalnego przepływu gotówki i rosnącej populacji bobów i zawiadaków biją ich na głowę mało osób chce się klikać pracki i przywiązywać dużą uwagę do handlu w obecnych czasach a tu jedynie pepek ma pole do popisów miał bo nowe narzędzia w dużym stopniu przyczyniają się do wymierania tej klasy postaci. Zdechlak

Bełkoczesz niezrozumiale.

@Zajęcza Łapka pomijając invade

do 15 minuty
hook = miss x8
hook = minion x4
hook = trafiony x8
hook = kill x3
hook = wywrotka x2
losowa wycieczka x5
(losowa wycieczka na mida - brak korzyści)
(podwędzony kill na topie + free kill dla mastera)
(losowa zwiedzanie jungli)
(losowa wycieczka po rzece 1+dragon za 4)
(losowa wycieczka po expa na topie)
brak supporta na bocie 340s~
enemy dive na bocie x2 (t2 tower wzięty)

trafione
hook na + x4
hook na - x4

Żeby 1 osoba na serwerze zdobyła zestaw rona na 5^ (zakładając, że wszyscy aktywnie gracze oddali jej zdobyte nowoczesne piłki w evencie) potrzeba minimum 812 unikalnych graczy (wszyscy muszą zdobyć 100 piłek i statystycznie 'losowanie' musi iść zawsze pozytywnie). Żeby zdobyć każdy inny strój na 5^ ulepszeń (wykluczając zestawy Świąteczne) minimum 1200 - 1500 osób musiałoby oddać wszystkie swoje nagrody jednej osobie.
Przedstawisz obliczenia jak z 100 piłek z 0,8% szans na ddlm2021 i 1/3 w niej na rona oraz 100 plecaków z 0,52% szans na ddlm21 i 1/3 w niej na rona wyszło ci minimum 812?
Dodatkowo nawet jak liczyłeś tylko same rony z piłek to twoje obliczenia dalej są błędne, bo liczba minimalna jest zbyt mała, dodatkowo wartość oczekiwana nie jest równoznaczna z wartością minimalną, ani maksymalną XD.

Przedstawisz obliczenia jak z 100 piłek z 0,8% szans na ddlm2021 i 1/3 w niej na rona oraz 100 plecaków z 0,52% szans na ddlm21 i 1/3 w niej na rona wyszło ci minimum 812?
Dodatkowo nawet jak liczyłeś tylko same rony z piłek to twoje obliczenia dalej są błędne, bo liczba minimalna jest zbyt mała, dodatkowo wartość oczekiwana nie jest równoznaczna z wartością minimalną, ani maksymalną XD.
nie pytaj jak co obliczył bo według jego obliczeń gracz który ma 130k prac na ys nie spał 27 dni żeby to wyklikać

Przy 812 unikalnych graczach, którzy wydropili po 100 nowoczesnych piłek istnieje prawdopodobieństwo (większe niż 95%), że na danym serwerze pojawi się minimum 241 zestawów Rona, co pozwoli na zrobienie zestawu broni na 5^.

Tyle mówi statystyka, i zakłada ona pozytywne losowania oraz fakt, że wszystkie zestawy Rona musiałyby trafić w ręce jednego gracza.

Oczywiście losowania nie zawsze muszą być pozytywne .
Przy 812 unikalnych graczy, którzy wydropili 100 nowoczesnych piłek prawdopodobieństwo minimalnych 241 ronów (241, nie wiem w ogóle czemu 241, a nie bierzesz 243), wynosi około 5%, a nie 95%.
Tyle mówi statystyka, której nie potrafisz poprawnie używać.

nie pytaj jak co obliczył bo według jego obliczeń gracz który ma 130k prac na ys nie spał 27 dni żeby to wyklikać
O gracz @SztefenDrwal,
Wydaje mi się, że ominęło Cię sprostowanie - zaufałem drugeij osobie nie zrobiłem fact-checkingu.
Dlatego masz tu dokładnie wyliczenia:

Na moment pisania tej wiadomości, gracz :
legit
Według statystyk w profilu ma wykonanych 129380 prac.
Co zakładając prace 15 sek daje ~540h prac - tak jak napisał Sztefan (nie kłamał!).

Warto tutaj zaznaczyć, że od 01.06.2026r. do tego momentu minęło 1356h.

Gracz legit od 01.06.2026r. do tego momentu poświęcił dokładnie 40% czasu na kilkanie 15 sekundowych prac
:)

Niesamowite poświęcenie!

Pozostałe statystyki dotyczące:
- pojedynków
- walk fortowych
- rzemiosła
nie zawierają błędów.

Wnioski może każdy wyciągnąć sam.

Przy 812 unikalnych graczy, którzy wydropili 100 nowoczesnych piłek prawdopodobieństwo minimalnych 241 ronów (241, nie wiem w ogóle czemu 241, a nie bierzesz 243), wynosi około 5%, a nie 95%.
Tyle mówi statystyka, której nie potrafisz poprawnie używać.
Graczu @Fatmag
I masz rację, mój błąd, nie wiem czemu napisałem 241 a nie 243 zestawy do ulepszenia na 5^ (nie zmieniają wiele w obliczeniach).
Jednocześnie pozostałe dane są prawdziwe.
Prawdopodobieństwo setu Rona z 1 nowoczesnej piłeczki to:
  • 0,008 (0,8%) x 0,4116 (41,16% - info z TW-Calc) = 0,0032928 (0,3%)
Łączna liczba losowań:
  • n = 100 x N
gdzie:
  • 100 - maksymalna liczba piłek zdobyta przez gracza (choć jest to liczba maksymalna, nie musi być średnią, która może być 70 - 80 piłek per gracz)
  • N - liczba unikalnych graczy
Do obliczeń używamy schematu Bernoulliego (do wglądu sformatowany wzór):
  • Pn(k) = (nk) pk (1-p)n-k
gdzie:
  • Pn(k) - całkowite prawdopodobieństwo
  • n - liczba losowań
  • k - wartość, którą chcemy uzyskać (zakładamy 243)
  • p - prawdopodobieństwo wydropienia zestawu Rona z jednej piłeczki
Co daje nam następujące dane:
  • p=0,0032928
  • 1-p=0,9967072
  • pk - prawdopodobieństwo, że zestaw Rona wypadnie w dokładnie k wskazanych próbach
  • ⁢(1-p)n-k - prawdopodobieństwo, że w pozostałych próbach zestaw Rona nie wypadnie
  • (nk) - liczba możliwych sposobów rozmieszczenia k sukcesów wśród n prób
Warto też policzyć:
  • średnią liczbę zestawów Rona : E(X)=np
  • odchylenia standardowego dla danego wyniku: σ=sqr(np(1−p))
Nie widzę błędów w tym co napisałem wcześniej.

Graczu @Fatmag
I masz rację, mój błąd, nie wiem czemu napisałem 241 a nie 243 zestawy do ulepszenia na 5^ (nie zmieniają wiele w obliczeniach).
Jednocześnie pozostałe dane są prawdziwe.
Prawdopodobieństwo setu Rona z 1 nowoczesnej piłeczki to:
  • 0,008 (0,8%) x 0,4116 (41,16% - info z TW-Calc) = 0,0032928 (0,3%)
Łączna liczba losowań:
  • n = 100 x N
gdzie:
  • 100 - maksymalna liczba piłek zdobyta przez gracza (choć jest to liczba maksymalna, nie musi być średnią, która może być 70 - 80 piłek per gracz)
  • N - liczba unikalnych graczy
Do obliczeń używamy schematu Bernoulliego (do wglądu sformatowany wzór):
  • Pn(k) = (nk) pk (1-p)n-k
gdzie:
  • Pn(k) - całkowite prawdopodobieństwo
  • n - liczba losowań
  • k - wartość, którą chcemy uzyskać (zakładamy 243)
  • p - prawdopodobieństwo wydropienia zestawu Rona z jednej piłeczki
Co daje nam następujące dane:
  • p=0,0032928
  • 1-p=0,9967072
  • pk - prawdopodobieństwo, że zestaw Rona wypadnie w dokładnie k wskazanych próbach
  • ⁢(1-p)n-k - prawdopodobieństwo, że w pozostałych próbach zestaw Rona nie wypadnie
  • (nk) - liczba możliwych sposobów rozmieszczenia k sukcesów wśród n prób
Warto też policzyć:
  • średnią liczbę zestawów Rona : E(X)=np
  • odchylenia standardowego dla danego wyniku: σ=sqr(np(1−p))
Nie widzę błędów w tym co napisałem wcześniej. ma 33% szans na wylecienie skrzynki, więc podstawiasz błędne dane do wzoru
Ron ma 33,3% na wylecenie ze skrzynki ddlm21, więc podkładasz błędne dane do wzoru. Dodatkowo już w początkowych założeniach pominąłeś fakt, że w jednym momencie leciały w grze plecaki i piłki z ronem, co zmniejsza liczbę graczy potrzebną do ulepszenia czegoś na 5^.

Ron ma 33,3% na wylecenie ze skrzynki ddlm21, więc podkładasz błędne dane do wzoru. Dodatkowo już w początkowych założeniach pominąłeś fakt, że w jednym momencie leciały w grze plecaki i piłki z ronem, co zmniejsza liczbę graczy potrzebną do ulepszenia czegoś na 5^.
Graczu @Fatmag
Podałem Ci informację skąd 41,16% - info z TW-Calc z otwartych skrzynek .
Możesz podstawić 33,3% na Rona jeśli oficjalna strona InnoGames tak mówi, wzór jest dalej prawidłowy.
Masz wtedy:
  • p=0,008×0,333=0,002664

Event piłkarski 2026 mówi o możliwości dropnięcia maksymalnie 100 nowoczesnych piłek na gracza, nie ma tam informacji o żadnym plecaku.

Jaki plecak i z jaką szansą na zestaw Rona?

Powrót
Do góry