II Runda

Status
Zamknięty.
TORT RUMOWY

1x mąka
- z tego tworzymy ciasto
1x dzban wody

dalej

2x ciasto
1x pomarańcza
2x borówka
1x rum

z tego wychodzi Tort Rumowy, a jego bonusy to 100PP + 20% EXPA + czas trwania 2H
 
Tort dyniowo-jagodowytort.png

Składniki:
1x jagody
1x dynia
1x surowe jajka
2x cukier
1x krzesiwo
1x drewno
1x butelka mleka
2x garnek do gotowania
1x łopata
1x nóż

Sposób przygotowania:
Surowe jajka, cukier, mąkę oraz mleko z butelki wrzucamy do garnka do gotowania i mieszamy łopatą aby uzyskać ciasto. Następnie wydrążony nożem miąsz z dyni oraz resztę cukru wrzucamy do drugiego garnka do gotowania, podpalamy drewno krzesiwem i podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną bazę przekładamy raz ciastem, a raz dyniowym nadzieniem, z naszych jagód układamy napis "15" na szczycie. Bon apetite!
 
Produkty:
- surowe jajka
- cukier
- mąka
- masło
- forma do pieczenia
- herbata

Najpierw przygotuj ciasto - bazę tortu.
Oddziel żółtka od białek (surowych jajka z siłowania się na rękę).
Żółtka utrzyj z cukrem (zbieranie trzciny cukrowej) na jasną i puszystą masę.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z pianą białkową, a następnie dodawaj porcjami mąkę (mielenie zboża), mieszając szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej masłem (produkt od kucharza) i posypanej bułką tartą tortownicy (forma do pieczenia od kowala).
Piecz około 40 minut, początkowo w 160 st. C, a po 15 minutach w 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój na 3 blaty.
Aby przygotować krem, miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem (zmielony cukier ze zbierania trzciny cukrowej) na puszystą masę.
Dokładnie połącz składniki. Herbatę (produkt znachora) zaparz w połowie szklanki wrzątku, posłódź i wymieszaj.
Nasącz blaty biszkoptowe. Układaj blaty tortu jeden na drugim przekładając kremem. Kremem posmarować także boki i wierzch tortu. Udekorować tartą czekoladą, sypkim kakao lub wiórkami kokosowymi i migdałami.

Bonusy:
+40% doświadczenia na 8 godzin
+40% pieniędzy na 8 godzin
 

beliar87

Blada Twarz
Tort urodzinowy The West - tort jagodowo-marchewkowy
składniki:
10xmąka
8xsurowe jajka
5xszklanka wody
2xcukier
1xwhiskey
10xjagody
5xborówki
15xmarchewki
przygotowanie:
poza produktami jedna praca, mianowicie 1 godzina w pracuj jako kucharz
bonusy:
+0,15 każdej cechy (na poziom)
+15% szansy znalezienia
+15% szansy powodzenia
+15% doświadczenia z prac, pojedynków i fortów
+15% pieniędzy z prac
 

kekmiarz

Blada Twarz
Produkty:
surowe jajka,
cukier,
mąka,
rózga.
Przygotowanie:
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Do masy dodaj mąkę, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto przełóż kremem.
Efekty:
+80% punktów życia +100% motywacji do prac
 

blackfate666

Blada Twarz
Tort borówkowo-jagodowy
1. Składniki:
2x aromat z czerwonych owoców (na 1 szt: 2xwhisky, 2xjagody, 1xpomarańcze, 1xborówki, 3xmielona kawa)
1x forma do pieczenia (2x młotek, garnek do gotowania)
1x ciasto (mąka, dzban wody [dzban+ szklanka wody])
10x borówki
10x jagody
2. Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia. Jak ciasto wyrośnie namoczyć je 1x aromatem z czerwonych owoców, następnie wysypać borówki i jagody, a owoce polać drugim aromatem.
3. Bonusy:
25% punktów życia
25% motywacji do pracy
25% punktów energi
+100 pkt pracy
50% prędkość (czas 1h)
 

nindza.

Blada Twarz
Składniki:
- 2x surowe jajka
- 1x butelka mleka
- 2x mąka
- 4x cukier
- 1x masło
- 1x forma do pieczenia
- 4x jagody

Przygotowanie:
1. Wymieszaj jajka(2x) z mąką(2x) i cukrem(2x) na puszystą masę.
2. Nałóż gotową masę na formę do pieczenia(1x) i włóż do pieca na 30min.
3. Wymieszaj mleko(1x) z masłem(1x) i cukrem(2x) na śmietanę.
4. Na upieczoną masę nałóż śmietany i udekoruj jagodami(4x).

Bonusy:
-Wzrost punktów życia: 30%
-Wzrost punktów energii: 30%
-Zwiększenie motywacji do pracy: 30%
 

Energy.

Blada Twarz
Tort marchewkowo dyniowy:
Drewniana rózga, Forma do pieczenia, Masło, Ekstrakt z cytrusów, Cukier, Surowe jajko, Mąka, Woda różana, Dynia, Marchewka
 

wahoo

Blada Twarz
Tort urodzinowy

1. Musimy wyczarować tort dla Marii. Ona tak lubi kwiaty. Pomożesz mi w tym wahoo?

Potrzebne mi będą;
5x róża
5x kwiat lotosu
10x mąka
10x szklanka wody

2. Świetnie, składniki już mamy. Ja przyrządzę tort, a ty wahoo zadbaj o okolicę. Ogarnij proszę
20x praca Naprawianie płotów
20x praca Pracuj jako szeryf
20x praca Przepędzanie ptaków z pola
20x praca Przeganianie rozbójników

3. Impreza jest na statku? Zanieś tort na pokład i go nie upuść. Dostaniesz małą nagrodę.
1h Wyrównywanie koryta rzeki
1h Pilotowanie parowców kołowych

Nagroda: Tort urodzinowy The West 15
Bonusy: 100 pkt pracy, 40% doświadczenia z prac, pojedynków, fortów
F88F31AB-8329-40EA-85C3-7C6D73C690C3.jpeg
 

el Bandito

Blada Twarz
Mój przepis na tort:

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
- 1x Dzban z wodą(Rzemiosło Kucharz)
- 3x Cukier(Zrywanie trzciny cukrowej)
- 3x Mąka(Mielenie zboża)
- 2x Surowe jajka(Siłowanie na rękę)
- 2x Masło(Rzemiosło Kucharz)
- 1x Forma do pieczenia(Rzemiosło kowal)

Przygotowanie kremu:
1x Garnek do gotowania(Ochrona wozu osadników)
1x Butelka Mleka(Przewódź nowicjuszom)
1x Syrop Klonowy(Zbieranie syropu klonowego)
1x Ekstrakt z cytrusów(Rzemiosło Znachor)

Przygotowanie tortu:
1x Biszkopt
1x Krem
10x Borówka(Zbieranie borówek)
2x Dżem(Rzemiosło kucharz)
3x Pomarańcze(Zbieranie pomarańczy)
1x Deska do krojenia(Rzemiosło Rymarz)
6h - Pracuj jako kucharz

Tort na 15te urodziny The-West
Bonusy:
+15 do Siły
+15 do Sprawności
+15 do Zręczności
+15 do Charyzmy
+150 punktów pracy
+ 50% do szansy powodzenia
+ 50% do szansy znalezienie
+ 50% do zdobywanego doświadczenia
+ 50% do zdobywania pieniędzy
 
Składniki:
ciasto:
5 szklanki mąki
1 szklanka mąki kukurydzianej
szklanka cukru
2 lyzki miodu
6 surowe jajka

krem:
2 butelki mleka
2 surowe jajka
szklanka mąki
kostka masła

Wykończenie:
1 pomarańcza
szkl wody
wódka
15 borowek

Przygotowanie:
ciasto
Oddziel białka od żołtek, po czym ubij białka na sztywną pianę. Dodaj żółtka cukier i miód i zaś je ubij do kremowej konsystencji. Dodaj do tego mąke oraz mąke kukurydziana i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika w 180 stopniach i piec 30minut.
krem:
Do garnuszka wlej 1/4 mleka, 2 surowe żółtka i wsyp mąkę, dobrze to roztrzep by nie było grudków. Resztę mleka wlej do rondelka i zagotuj. Do gotującego mleka wlej przygotowana wczesniej mieszankę i gotuj na malym ogniu 5 minut. Gotowy budyń zostaw do ostygnięcia.
Kostkę masła dobrze utrzyj następnie dodaj stopniowo po lyżce przygotowany wcześniej budyń i ucieraj go do idealnej gładkiej masy.
Wykończenie:
Ciasto podziej na równe 3 części. Nakrop każde z nich po 3 łyżki wódki. Następnie na każdą część ciasta nakładaj krem, zostawiając troche na oklejenie boków ciasta.
Borówki umyj w szklance wody i je osusz. Następnie rozłóż je na górę tortu i na to zetrzyj skórkę z pomaranczy. Wstaw do lodówki na 12 godzin by masa zastygła. Gotowe

bonusy tortu:
35% doświadczenia
15% pieniędzy z prac i pojedynków
5% regeneracji energii
 

raffe81

Blada Twarz
Po pierwsze zaangażował bym w to wszystkie rzemiosła ...

Przepis na tort biszkoptowy z masą kremową o smaku pomarańczowo - rumowym

Kucharz - biszkopt

10 szt MĄKA
7 szt SUROWE JAJKA
4 szt CUKIER
1 szt NÓŻ

Znachor - masa tortowa ( krem )

3 szt SUROWE JAJKA
5 szt BUTELKA MLEKA
3 szt POMARAŃCZA
2 szt CUKIER
4 szt RUM


Kowal - wytworzenie formy do pieczenia ( obecna już w grze )


Rymarz -
drewniana patera ( obecna już w grze )


czas wytworzenia 1 szt na 5 dni

informacje dodatkowe brak możliwości sprzedaży *

EFEKTY

+ 200 pkt pracy
+ 25% doświadczenia z prac , pojedynków i walk fortowych
+ 25% szansy znalezienia
+ 25% pieniędzy z prac i pojedynków

TRWANIE 8h


* każdy rodzaj rzemiosła wykonuje ten sam przepis, jedynie zmieniają się produkty potrzebne od innych graczy
 

stanislaw35

Blada Twarz
Produkty:
15 x mąka
15 x szklanka wody
15 x dżem
15x ciasto
2 x miód
5x nalewka
5x ozdoba

Prace:
15 x mielenie zboża
15 h zbieranie jagód

Tort:
+ 15 siła
+ 15 sprawność
+ 15 zręczność
+ 15 charyzma
+ 100 punktów pracy
+ 100% prędkość
 
Przepis na urodzinowy tort, na bazie m*rzynka (boje sie bycia zdyskwalifikowany za rasizm)

Składniki:
- Ciasto:
Masło x1 [item=52029000]
Mąka x1 [item=745000]
Kakao w proszku x4 [item=51363000]
Surowe jajka x2 [item=2450000]
Cukier x2 [item=703000]

- Solnik do popity:
Szczypta soli x3 [item=53008000]
Szklanka wody x2 [item=766000]

Przygotowanie:
Do biszkoptu należy ubić pianę. Do miski wbij jaja. Weź trzepaczkę i do roboty. Jakbyś trzepał... kakao. Dosyp kakao. Ciasto spryskaj lukrem z cukru przed podaniem.
Ale pięknie pachnie, co gotujesz? Wodę. Ale się zrobiła swiąteczna atmosferaaa. Ale aromat, czego dodałeś? Soli. Aaa, klasyka.
Wrzuć wodę do miednicy i dodaj soli. Alee podjemy.

Bonusy:
Zestaw ciasto + solnik:
- tydzień ochrony przed pojedynkami (niewidoczność)
- zużycie energii na pracę x100 (czyli praca 15s pożera 2 pkt energii)

Dowidzenia, cięcie.
 
TORT Z ALKOHOLEM I OWOCAMI

SKŁADNIKI:

1) BISZKOPT:

- 12 łyżek mąki [item=745000]

- 6 surowych jajek [item=2450000]

- 1 szklanka cukru [item=703000]

- 1 łyżeczka masła [item=52029000]

2) PONCZ:

- 1 łyżeczka herbaty [item=1890000]

- 4 łyżeczki cukru [item=703000]

- 1 łyżka spirytusu (może być wódka lub inny alkohol I;) ) [item=2456000] [item=1892000] [item=1985000]

3) KREM:

- 1,5 kostki masła [item=52029000]

- 1 szklanka cukru [item=703000]

- 4 żółtka [item=2450000]

- 2 łyżki kakao, można użyć czekolady [item=52298000]

- 1 łyżeczka mleka [item=2432000]

4) Dekoracja:

- czekolada [item=52298000]

- borówki [item=1811000]

- pomarańcze [item=791000]



PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotuj ciasto [item=1866000] - bazę tortu. Oddziel żółtka od białek [item=2450000]. Żółtka utrzyj [item=52030000] z cukrem [item=703000] na jasną i puszystą masę. Białka ubij [item=52030000] na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z pianą białkową, a następnie dodawaj porcjami mąkę [item=745000], mieszając rózgą [item=52030000]. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy [item=52027000]. Piecz około 40 minut, początkowo w 160 st. C, a po 15 minutach w 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, wystudzone ciasto [item=1866000] wyjmij z tortownicy [item=52027000] i przekrój na 3 blaty [item=1866000]. Aby przygotować krem, miękkie masło [item=52029000] utrzyj [item=52030000] z cukrem [item=703000] na puszystą masę. Dodaj kakao (czekoladę) [item=52298000] rozmieszane z mlekiem [item=2432000] i - stale ucierając [item=52030000] - po jednym żółtku [item=2450000]. Dokładnie połącz składniki. Herbatę [item=1890000] zaparz w połowie szklanki wrzątku [item=1890000], posłódź i wymieszaj. Do wystudzonej dodaj spirytus lub inny alkohol [item=2456000] [item=1892000] [item=1985000]. Nasącz blaty biszkoptowe. Układaj blaty tortu jeden na drugim przekładając kremem. Kremem posmarować także boki i wierzch tortu. Udekorować tartą czekoladą [item=52298000] lub owocami np. borówkami [item=1811000] albo pomarańczami [item=791000].


BONUSY TORTU:

Wzrost energii: 100 %

Zwiększenie motywacji do pracy: 50%

Punkty pracy: +50
 
SKŁADNIKI TORTU CZEKOLADOWEGO:

BISZKOPT:

-12 ŁYŻEK [Mąka]
-6 [Surowe jajka]
-1 SZKLANKA [Cukier]
-1 ŁYŻECZKA [Masło]
PONCZ:
-1 ŁYŻECZKA [Herbata]
-4 ŁYŻECZKI [Cukier]
-1 ŁYŻKA [Wódka]
KREM:
-1,5 KOSTKI [Masło]
-1 SZKLANKA [Cukier]
-4 ŻÓŁTKA z [Surowe jajka]
-1/2 TABLICZKI [Czekolada mleczna]
-1 ŁYŻECZKA z [Butelka mleka]
DEKORACJA:
-3-4 ŁYŻKI WIÓRKÓW z [Kokos]
-12 OBRANYCH z [Woreczek słodkich migdałów]


PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
-Najpierw przygotuj ciasto - bazę tortu.
-Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
-Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z pianą białkową, a następnie dodawaj porcjami mąkę, mieszając szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
-Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Piecz około 40 minut, początkowo w 160 st. C, a po 15 minutach w 180 st. C.
-Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój na 3 blaty.
-Aby przygotować krem, miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
-Dodaj rozpuszczoną czekoladę rozmieszaną z mlekiem i - stale ucierając - po jednym żółtku. Dokładnie połącz składniki.
-Herbatę zaparz w połowie szklanki wrzątku, posłódź i wymieszaj. Do wystudzonej dodaj wódkę. Nasącz blaty biszkoptowe.
-Układaj blaty tortu jeden na drugim przekładając kremem. Kremem posmarować także boki i wierzch tortu.
-Udekorować tartą czekoladą, sypkim kakao lub wiórkami kokosowymi i migdałami.


EFEKTY?
Bonus punktów życia: 100%
+50% Doświadczenia z prac, pojedynków i walk fortowych
+90-100 Obrażeń w Bitwie fortowej
+20 Multiplayer atak
Użyć: 1
 
SKŁADNIKI:
- SUROWE JAJA 10szt.
- MĄKA 10szt.
- CUKIER 10szt.
- JAGODY 10szt.
- BORÓWKI 10szt.
- POMARANCZE 10szt.
- MIELONA KAWA 10szt.
- BUTELKA MLEKA 10szt.
- WÓDKA 10szt.

Oddzielić (SUROWE JAJA) na żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z (CUKREM) na jasną i puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę delikatnie wymieszać masę z żółtek z pianą białkową,
a następnie dodawać porcjami (MĄKĘ) i wymieszać.
Tak przygotowane ciasto upiec ciasto przekroić na 3 blaty.
Cukier zmieszać z (MLEKIEM Z BUTELKI) dodać (MIELONĄ KAWE) rozmieszaĆ na puszystą mase dodać żółtka
dokładnie połączyć składniki.
Nasączyć (WÓDKĄ) blaty biszkoptowe.
Ułożyć blaty tortu jeden na drugim przekładając kremem.
Krem posmarować także boki i wierzch tortu.
Udekorować tort owocami(JAGODY,BORÓWKI,POMARAŃCZE).

TAK PRZYGOTOWANY TORT DAWAŁBY NASTĘPUJĄCE WZMOCNIENIA :

+50 % Doświadczenia z prac, pojedynków i walk fortowych
+200 punktów pracy
+100 % szansy powodzenia
+100 % szansy znalezienia
trwanie : 1 godzina
 
Składniki:
mąka
szklanka wody
Jagody
Borówki

Przepis:
Wkładamy wszystkie składniki do blendera, otrzymaną masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika 30min 180 stopni, smacznego.

Bonusy:
50 absorpcja
 

FabkoKox

Blada Twarz
Tort urodzinowy

Składniki:
2x mąka
1x jagody,
1x cukier
1x butelka mleka
1x szklanka wody

Szczegóły przygotowania:
Wszystkie produkty umieszczamy w garnku do gotowania. Następnie mieszamy i gotujemy 47 minut.
Po ugotowaniu masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 46 minut
Po upieczeniu ciasto gotowe jest do spożycia

Bonusy:
+ 210 dowodzenia
+ 20 ataku w bitwach o fort
- 20 punktów życia w bitwach o fort
czas trwania 5 akcji
 

luellie

Blada Twarz
Składniki na biszkopt:
masło, do natłuszczenia tortownicy
240 g mąki
8 surowych jajek
240 g cukru
wódka do nasączenia po upieczeniu
szczypta saletry

Składniki na krem
szklanka wody
70 g ekstraktu z cytrusów
500 g jagód i borówek (pół na pół)
butelka mleka
80 g cukru
dekoracja deserowa

Za pomocną drewnianej rózgi utrzeć surowe jajka z cukrem, a następnie w garnku podgrzać nad ogniskiem. W oddzielnym garnku roztopić masło. Powoli dodawać mąkę, masło i szczyptę saletry. Przelać wszystko do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Piec nad ogniskiem 50 minut.
W międzyczasie przygotować krem. Mleko ubić za pomocą rózgi drewnianej na śmietanę, powoli dodać cukier i ekstrakt z cytrusów.
Upieczony biszkopt przekroić nożem i nasączyć szklanką wody z wódką każdą połówkę. Następnie między połówki nałożyć przygotowany krem (około 2/3), a następnie jagody i borówki. Połączyć połówki, a pozostałą część kremu nałożyć na wierzch tortu. Udekorować dekoracją deserową.

Bonusy:
+10 do charyzmy
Zwiększenie motywacji do pracy 100%
Wzrost energii 100%
100% szansy znalezienia
100% szansy powodzenia
Czas trwania 24 godziny
 
Status
Zamknięty.
Do góry