Ubita kowbojka
Wszystkie składniki należy układać warstwami w czapce kowbojskiej, aby tort otrzymał swój właściwy, zachodni kształt.
Do bazy, która niewątpliwie jest elementem słodkim- użyty zostanie biszkopt nasączony konkretną dawką wódki. Zwyczajowo dla smaku, w kremie znajduje się również sproszkowane chilli, aby ciasto nabrało ostrego wyrazu. W tym przypadku możemy je ewentualnie zastąpić kawałkami gwoździ, które zostały świeżo pozyskane z budowy pobliskiego rancza. Dekoracja to nic innego jak garść ukradzionych z krzaka owoców i odrobina lukru na otarcie łez po przegranym pojedynku.
Składniki:
- 2kg Mąki (2 zebrane przy mieleniu zboża worki)
- 6 Surowych jaj
- 2 Butelki mleka
- 1kg Cukru
- 1 Szklanka wody
- 1 Wódka
- 20 Kiści jagód
- Garść (3-4 sztuki) gwoździ/ostrej papryki
- Kamień
- 3 Garnki do gotowania
- Nóż
- Kapelusz kowbojski
Szczegóły przygotowania:
W największym znalezionym garnku do gotowania przygotowujemy bazę. Zaczynamy od ubicia piany z surowych jaj- oddzielamy żółtka od białek, ubijając początkowo jedynie te drugie, a następnie do gotowej piany, dorzucamy również żółtka. Do garnka dodajemy całą przygotowaną mąkę oraz garść cukru. Mieszamy, dodając stopniowo mleka z butelki, nadając ciastu odpowiednią konsystencję. W kolejnym kroku rozpalamy ognisko, na którym wypiekać będzie się nasz biszkopt.
Podczas wypiekania zajmiemy się kremem oraz lukrem. Rozpoczniemy od rozgniecenia krzemieniem pozostałej, prawie kilogramowej (bez garści) ilości cukru. Wydzielamy z niego ilość ok. dwóch łyżek. Następnie do kolejnego garnka wlewamy resztę mleka. Miksujemy na najwyższych obrotach, wykorzystując wszystkie dostępne punkty siły. Stopniowo dodajemy wydzieloną, mniejszą część cukru. Gdy już wytworzy się nam śmietanka, dodajemy do niej jagody oraz gwoździe/papryczki (w zależności od wyboru), lekko mieszając.
Ostatnim, przed połączeniem wszystkich składników, etapem będzie przygotowanie lukru. Do pozostałej ilości rozproszkowanego cukru, stopniowo i powoli dodajemy wodę, do otrzymania leistej konsystencji.
W międzyczasie nasz biszkopt powinien już być gotowy i wypieczony. Wyjmujemy go ostrożnie z garnka oraz polewamy stopniowo wódką do odpowiedniego
nasączenia. Przecinamy na dwie równe części oraz docinamy do wymiarów kapelusza. Kładziemy najpierw pierwszą połowę, smarujemy ją przygotowanym kremem. Dokładamy drugą i polewamy całość lukrem. Jeżeli zostało nam jeszcze kilka jagód, możemy nimi udekorować wierzchnią część tortu.
Teraz można już kroić
. Pozostało tylko mieć nadzieję, że przymiastowy kucharz poczęstuje nas również odrobiną wyrobionego przez siebie drinka.
Bonusy:
+0.1 Siła (na poziom)
+0.05 Zręczność (na poziom)
+0.3 Siła uderzania (na poziom)
+0.24 Odporność (na poziom)
+0.46 Sprawność manualna (na poziom)
+10% szans powodzenia
+2 modlitwa